Snittroser og julestjerner 19.11.10 14:30

Vi vil slå et slag for lokalproduserte blomster, og har i den forbindelse avtalt om salg av "Sørfoldroser" fra Helse-Torget.

Desverre har kolonialbutikkene falt for fristelsen til å selge billige importroser, som nesten ikke har holdbarhet etter at de er solgt til sluttbruker. Noe annet er det med rosene fra Valljord i Sørfold, som med vettugt stell kan stå ganske lenge. Følg lenken nederst i artikkelen for å få gode råd om stell av roser.

Uheldigvis har billigimporten gjort produksjonen i Sørfold vanskelig, og store deler av arealet det ble produsert roser på nå er tatt i bruk til agurk.

Vi vil forsøke å levere så lenge gode lokalproduserte roser er tilgjengelig - om dere vil ha dem da!?

  

 

 

 


Skrevet av Astri G. Valberg

 

Tips for lengre holdbarhet på roser

Riktig høstetidspunkt
Blir rosene skåret for tidlig, vil de lett få halsknekk, og holdbarheten blir redusert. Ikke vær redd for å kjøpe roser som har begynt å åpne seg, de er like holdbare som lite åpne roser, men gamle roser har selvsagt redusert holdbarhet.

Raskt i vann
Ikke la rosene ligge tørre, sett dem i vann så snart som mulig. Dersom det er varmt eller det tar litt tid før rosene kan settes i vann, må nederste del av stilkene pakkes i vått papir med plast rundt.

Fjern bladene nederst på stilkene
Det skal ikke være blader i vasevannet, det fører til flere bakterier i  vannet og redusert holdbarhet.

Kokende vann på nederste del av stilkene
Før rosene settes i vann, bør de skråsnittes (3-4 cm snittflate) på nytt for å fjerne luft og drepe bakterier fra snittflaten / nederste del av stilken. Kok opp litt vann og hell det i et glass eller et krus. Dypp de nederste 4-5 cm av stilken i vannet i 20-30 sekunder, og sett så rosene i vasen med vann tilsatt holdbarhetsmiddel. (Dersom rosene er snittet og kokte fra butikken, er det som oftest ikke nødvendig å gjøre dette hjemme dersom rosene er transporterte med fuktet papir rundt stilken.

Tilsett vannet holdbarhetsmiddel
Et holdbarhetsmiddel skal gi næring til blomstene og har i tillegg en bakteriedrepende effekt. De mest vanlige holdbarhetsmidlene er
Chrysal Clear og Floralife. Ett av disse får du som regel med når du kjøper rosene. Har vannet høg pH (7 - 8), bruk tilrådd mengde av holdbarhetsmiddel som er 10 gram per liter vann. Har vannet lav pH (5 - 6), bruk ½ konsentrasjon av holdbarhetsmiddel, 5 gram per liter vann (gir redusert risiko for bladtørke). Om sommeren er behovet for holdbarhetsmiddel mindre enn om vinteren, bruk da ½ dose.


Bakterier er vanligste årsaken til at roser henger etter kort tid. Vask vasen med oppvaskmiddel etter hver gang det har vært blomster i den. Skyll deretter vasen og tilsett noen dråper klorin før vasen fylles med reint vann. La løsningen med klorin stå i vasen, gjerne til neste dag. Tøm så ut vannet med klorin (ikke skyll med reint vann), og vasen er igjen klar til bruk. 

Optimale forhold for rosene
La ikke rosene stå i stua om natta, men sett dem på et kjøligere rom. Da vil levetida forlenges ytterligere.

Dersom rosene likevel begynner å henge etter en dag eller to
Skulle noen av rosene likevel begynne å henge med hodet etter en elle to dager, er det likevel håp. Skråskjær på nytt stilkene over punktet der de er kokte, og kok dem på nytt i 30 sekunder. Pakk deretter gjerne hele buketten inn i vått avispapir (kaldt vann) og la den stå kjølig noen timer med stilkene i vann. Når de har frisknet til kan de igjen settes i stua.

Lykke til med holdbare snittroser!
                                                        
Kilde: Magne Berland, Veksthusringen

 

 

 


Tilbake

Feil: Vennligst fyll ut alle felter markert med rdt og prv igjen.


 

Utviklet av Nettintro ANS. Design av Bjørn Tore Hansen.

Nettsted levert av Nettintro